NiCAT u novom ciklusu programa IT prekvalifikacija kao primer uspešne prakse

b_250_175_16777215_00_images_itprekvalifikacije.jpg

Niški klaster naprednih tehnologija izabran je od strane Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, kao institucija koja će u toku naredne godine sprovoditi kurseve za .NET i Java programiranje u okviru nacionalnog programa obuka za prekvalifikacije u IT sektoru Kancelarije za IT i eUpravu. NiCAT klaster realizovaće obuke u saradnji sa Elektronskim fakultetom u Nišu.

Program IT Klaster Akademije je nastao 2014.godine na osnovama projekta koji smo uspešno realizovali uz pomoć USAID SLDP programa. Do sada smo sproveli 3 IT Klaster Akademije i to: prvi program u saradnji sa USAID programom, zatim drugi sa GIZ programom Nemačke vlade i Razvojnom Agencijom Srbije i treći sa Vladom Republike Srbije i UNDP programom. Kako su prethodni ciklusi IT klaster Akademija uspešno realizovani, Vlada Republike Srbije i UNDP program su i za ovaj ciklus prekvalifikacija izabrali NiCAT kao pouzdanog partnera.

U ovom ciklusu prekvalifikacija, NiCAT klaster i Elektronski fakultet realizuju dva kursa: .NET za 15 kandidata i Java za 15 kandidata. Svaki od pomenuta dva kursa sadrži 5 predmeta i realizovaće se 6 meseci u ukupnom trajanju od 250h teorijske obuke koja uključuje i praktičan rad.

Prvih 60 kandidata koji budu odabrali NiCAT kao školu u kojoj žele da pohađaju obuku, biće pozvani na testiranje koje će se održati u utorak, 16.januara u prostorijama Elektronskog fakulteta u Nišu. Nakon testa opšte kompjuterske pismenosti, prvih 23 za .NET grupu i prvih 23 za Java grupu, koji polože test biće pozvani na intervju.

Ukupan broj poena na testu i razgovoru daće finalnu rang listu kandidata.

Detaljne informacije o programu NiCAT klastera i Elektronskog fakulteta možete videti OVDE.

Indikatori uspeha

 • Ključni partner za inovacije s kohezivnom ulogom u regionu
 • Rast klastera i kompanija u svim aspektima poslovanja
 • Strateško partnerstvo sa mnogobrojnim institucijama i organizacijama
 • Transfer znanja u zemlji i inostrantsvu
 • Brojni uspešno realizovani projekti
 • Osnivači i članovi upravnog odbora asocijacije srpskih klastera ASKA i jedan od osnivača balkansko crnomorske mreže ICT klastera
 • Samoodrživ od prvog dana
Opširnije

Aktivnosti

 • Najnovije  informacije o događajima i prilikama
 • Spajanje nauke i biznisa
 • Promocija među mladima 
 • Povećanje kompetencija
 • Pristup domaćim i stranim fondovima
 • Inovativni projekti
 • Povećanje prodaje
 • Lobiranje i brendiranje
 • Korišćenje klastera kao platforme


Opširnije

Kontaktirajte nas

Ako ste domaći ili strani MSP ili velika kompanija, R & D, pronalazač, preduzetnik, investitor, student, a delite naše vrednosti -  kontaktirajte nas da razmotrimo mogućnost saradnje i postanite saradnik, partner, član, kupac ili ambasador dobre volje.

Otvoreni smo za saradnju i spremni za dalja partnerstva…sa klasterima, firmama i institucijama iz čitavog sveta.

Opširnije

Vesti


Svojim aktivnostima inspirišemo i transformišemo zajednicu

Kroz projekat ICT Cluster Acedemy po prvi put su firme vrlo aktivno učestvovale u pripremi kurikuluma kako bi obuka bila u potpunosti usklađena sa realnim potrebama.Prateći poslednje trendove u edukaciji permanentno unapređujemo kvalitet programa.
Predavanja i susreti sa sredjoskolcima ali i promocija kroz medije i društvene mreže doprineli su povećanom interesovanju za tehničke fakultete a susreta sa studentima doprineo je povećanju interesovanja za firme iz klastera.Nastavljamo da promovišemo IT i napredne tehnologije kao najperspektivnije oblasti za rad.
Sinergetski efekat klasterske saradnje je došao do izražaja kroz projekat izrade HUNTER x4, najsofisticiranijeg noćnog nišana na svetu. Optoelektronika, ICT, mehanika i automatika niškog regiona su udružene pokazale da je region sposoban da potpuno samostalno razvije vrhunski proizvod za svetsko tržište.
Facilitirali smo veći broj konzorcijumskih nastupa a naše firme i samostalno dobijaju sredstva od fonda za inovacionu delatnost, ministarstva nauke i ostalih fondova, jer je veči broj njih zvanično ima status inovacione organizacije…
Razvijen je pool projektnih ideja u oblastima tehnologije - smart cities, health, aging, environment protection, robotics, optoelectronics, ali i klasterskih vezanih za edukaciju, unapredjenje kvaliteta, povezivanje, dalje korišćenje naprednih tehnologija. Otvoreni smo za saradnju i spremni za dalja partnerstva…sa klasterima, firmama i institucijama iz čitavog sveta.
Strateški povezani sa organizacijama iz regiona i sveta u svom radu primenjujemo najbolje prakse i istovremeno stvaramo otvaramo mogućnosti za naše članice.