Nova aplikacija Badin Softa Covid-19 Self-Isolation Tracker

Dok smo svedoci brzog širenja virusa COVID-19, suočavamo se sa potrebom da se na neko vreme distanciramo od drugih ljudi. Imajući sve ovo na umu, članica klastera Badin Soft se potrudila da pruži svoj doprinos poboljšanju stanja.

Miesten kengät laajasta valikoimasta

Kompanija Badin Soft kreirala je softversku aplikaciju koja za svrhu ima da pomogne svima nama da pratimo koliko dana smo u samoizolaciji, ali i da pokaže koliko dana nam je preostalo do prestanka izolacije, koje svako može da proceni za sebe na osnovu zvaničnih saveta stručnjaka.

Sama aplikacija je vrlo jednostavna za korišćenje, ima jasan i dosledan korisnički interfejs tako da svaki korisnik može bez problema da se snađe. Nakon pristupanja aplikaciji na adresi https://covid19-sit.badin.rs/#/, pojaviće se početna stranica gde korisnik treba da unese svoje ime, zatim da unese datum početka samoizolacije i da odabere dužinu njenog trajanja ili da odabere iz kalendara završni datum. Tu korisnici imaju mogućnost i da automatski izaberu trajanje izolacije od 14 dana, 28 dana ili da manuelno biraju iz kalendara. Treba naglasiti da svi podaci koje korisnici unose na ovom delu se čuvaju isključivo na uređajima tih korisnika i ne šalju se ni Badin Softu niti bilo kojoj trećoj strani. Postoji i mogućnost odabira jezika aplikacije, te aplikacija može biti na srpskom ali i na engleskom jeziku. U slučaju da se odabere srpski jezik, korisnici će na početnoj stranici imati mogućnost da vide i poslednje mere koje je naša Vlada uvela u venrednom stanju. Imajući u vidu da je ceo svet pogođen ovim, svako može izabrati i zemlju za koju želi da vidi statističke podatke. Tako će neki želeti da vide samo informacije za zemlju u kojoj živi, a neko da se informiše o stanju i u ostalim pogođenim zemljama. Takođe, korisnici mogu da odaberu Dashboard view ili Classic View – u prvom postoji sidebar za kretanje kroz aplikaciju i izgleda slično nekom dashboard-u, a drugi je bez sidebar-a i izgleda približnije klasičnim sajtovima.

Poslednji korak postavke je klik na dugme Save, odnosno Sačuvaj, nakon čega će se korisniku prikazati početna stranica koji sadrži sledeće informacije:

  • Početak i kraj izolacije, izračunat broj dana provedenih u izolaciji, i mogućnost da se status podeli na Twitter.
  • Sa desne strane se nalaze korisne informacije, kao što su brojevi telefona za COVID-19 za sve gradove u Srbiji, kontakt centri, opisi procedura za testiranje, propisane zakonske regulative o zabrani kretanja, korisni linkovi
  • Kao glavni deo tu je prikaz sumarne statistike za odabranu zemlju, koja u vidu linijskim ili grafikom sa stubićima prikazuje koliko ima potvrđenih slučajeva, koliko umrlih, i koliko ima izlečenih za izabrani period, kao i stopa smrtnosti u %, ali i mere zaštite protiv virusa.
  • Na stranici statistika, ispod dugmeta Home, osim gorepomenutog čarta nalaze se izdvojeni podaci u brojevima, kao i kretanje brojeva obolelih po danu u vidu tabele.
  • Na stranici About stoji kratki opis aplikacije, kao i korišćeni izvori. Tu je i mogućnost slanja sugestija o aplikaciji na GitHub stranici projekta ili na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .