Naučno-tehnološki park Niš i NiCAT klaster potpisali su sporazum o saradnji

Naučno-tehnološki park Niš (NTP Niš) i Niški klaster naprednih tehnologija (NiCAT klaster) 24.02. su potpisali sporazum o međusobnoj saradnji u cilju unapređenja saradnje i zajedničkog rada na razvoju inovacionog ekosistema.

NTP Niš je osnovan 2020. godine sa ciljem pružanja infrastrukturne podrške i stručnih usluga subjektima inovacione delatnosti (privrednim društvima, naučnoistraživačkim i inovacionim organizacijama), privlačenja inovativnih (domaćih i stranih) tehnološko-razvojnih kompanija i stvaranja uslova za osnivanje većeg broja startap i spin-off kompanija i njihov razvoj. Danas u ovom dinamičnom okruženju svoje projekte intenzivno razvija preko 40 inovativnih kompanija.

NiCAT klaster već 10 godina od svog osnivanja radi na povećanju vrednosti i obima prometa članica klastera na domaćem i međunarodnom tržištu, jačanju kapaciteta preduzeća za tehnološki razvoj i inovacije i razvoj novih tehnoloških proizvoda i promovisanje grada Niša kao povoljne lokacije za poslovanje u oblasti naprednih tehnologija.

Kao takve, ove organizacije koje okupljaju skoro 100 kompanija međusobnom saradnjom i u interesu jačanja saradnje njihovih članova, mogu postići najbolje rezultate u definisanim oblastima, kao što su zajednički rad na brendiranju Niša i lobiranju za nišku tech scenu, uzajamne promocije, zajedničko učešće na razvojnim projektima, edukacija sa fokusom na tehnološko preduzetništvo, aktivnosti vezane za uspostavljanje saradnje između kompanija članova, itd.

Inovacioni ekosistem u Nišu i regionu je proteklih godina dosta napredovao - mapirani su značajni startap projekti, uslovi za razvoj tehnološkog preduzetništva su donekle olakšani, a različite vrste finansiranja dostupne su domaćim inovatorima zavisno od faze razvoja. Prepoznati su nedostaci i izazovi na kojima tek treba raditi, a ono što je neophodno je kontinuirano jačanje ideja i kapaciteta startapova, kao i istraživačkih aktivnosti zrelih kompanija.

Proslava 10 godina uspešnog postojanja NiCAT klastera